Toppturer

rgn_topptur_1

I området runt Björkliden finns Skandinaviens bästa topptursåkning med mer än 60 toppar över 1200 meter. Allt ifrån lätta apelsinturer till kolsvarta skidalpinistexpeditioner.

Det unika är att allt är så lättillgängligt. Mytomspunna toppar som Vassitjåkko, Rombakkstötta, Spanstind och Storfjället, finns inom en timmes bilåkning ifrån Björkliden. Björkliden är således en idealisk bas för ett riktigt topptursäventyr under er skidresa.

I Sportinformationen får du alI information du behöver för att ge dig ut och i vår sportshop kan du hyra all utrustning du behöver.

Det går självklart också bra att hyra en erfaren guide som kan ta dig med på toppturer du bara drömt om.

 

topptur_närbild

Förslag på tre toppturer i Björkliden

Kåppastjårro (1313)

Snabbt och enkel med bra åkning och magnifika vyer. Start vid Kittelliftens avstig i Björklidens skidsystem. Gå mot den tydligt markerade toppen i liftens åkriktning. Från toppen kan du välja en mängd olika linjer, med varierande svårighet, ner till Björkliden.

Fallhöjd: 380 m

Tid: 1 tim till toppen

Svårighetsgrad: Enkel

 

Vassitjåkko Nord

Klassisk tur som är ett måste för varje topptursentusiast. Starta i Vassijaure och gå 2 km sydost mot Kärkevagge. Vik sedan av till höger och gå på vänster sida om bäckravinen på stora snöfält. Vid 1000 möh planar det ut och du följer ryggen sydväst som leder till toppen. Välj sedan utförskörningen ibland ett stort antal linjer med olika svårighetsgrad.

Fallhöjd: 850 m

Tid: 4 timmar till toppen

Svårighetsgrad: Medelsvår

 

Låktatjåkka

En fantastisk helhetsupplevelse som avslutas med den spektakulära Kopparåsrännan. Start vid Låktatjåkka tågstation. Gå längs den kryssmarkerade leden via Vargpasset, upp till Låktatjåkko Fjällstation. Därifrån vidare upp på Låktatjåkkas topp. Från toppen kan man välja att åka ner tillbaka till fjällstationen eller att åka ner på framsidan i Koppasåsrännan, ett av Sveriges finast offpiståk.

Fallhöjd: 950 m

Tid: 4 tim till Låktatjåkko Fjällstation, 30 min vidare upp på toppen

Svårighetsgrad: Medelsvår

 

friåkning 

Friåkning

I Björkliden finns stora öppna ytor med lättillgänglig offpiståkning. Chansen att få åka i lössnön efter ett snöfall är större här än hos många andra skidanläggningar i Sverige. Skidområdet är stort och liftköer sällsynta.

Så här beskriver tidningen Åka Skidor åkningen efter sitt besök i området:

"Svarta Björn har också gett namn åt ett av Björklidens finaste offpistytor. Här finns stora öppna ytor, flera drivor och en fin ravin med brant åkning - och här finns snö."