Längd- & turåkning

längdspår

Längdskidspår

Rallarvägen 6/10 km

Längdspåret startar vid skyltmarkeringen för Rallarvägen mitt emot järnvägsstationen i Björkliden och bär förbi flera historiska platser, mot Rallarkyrkogården. Det är ett roligt och varierat spår som är lagom kuperat. Spåret leder genom fjällskogen vilken ger skydd från vinden. Du åker tillbaka samma väg med en fantastisk utsikt över Torneträsk och Lapporten.

Rallarvägen 5/12 km

Beroende på snötillgången finns avstickare från huvudspåret på Rallarvägen så du kan åka slingor, allt från 5 till 12 km långa rundor. 

Hotell Fjället

Ländgspåren vid Hotell Fjället och Stugbyn Kåppas är 2 respektive 5 km långa. Spåren är kuperade och går i vindskyddat skogsområde. Spåren utgår antingen från Hotell Fjället bakom Sportshopen eller vid vägen mittemot infarten till stugbyparkeringen.

Låktaspåret; Björkliden - Låktatjåkko - Riksgränsen

Senare på säsongen erbjuder vi ett 27 km preparerat längdspår hela vägen från Björkliden via Låktatjåkko Fjällstation (1228 m.ö.h), Kärkevagge, Katterjåkk och till Riksgränsen. Ett riktigt spektakulärt spår med otrolig utsikt.

 

 Låkta_hitta hit vinter

Turåkning, guidade turer

Nybörjartur på turskidor

Denna aktivitet är för nybörjaren på turskidor. Med hjälp av en skidlärare kommer du förbättra dina färdigheter på turskidor. Ni kommer att öva balans, broms och grundläggande teknik. Lektionen kommer att förbereda dig att ta en egen tur på våra leder i närområdet av hotellet. 

När: måndag & fredag kl 13.00-14.00 (1 december 2014 - 10 maj 2015)

Pris: 275 kr. Utrustning ingår inte i priset men finns att hyra i Sportshopen. 

Deltagare: max 8 personer

 

Fjälltur på skidor

Denna turskidsaktivitet är för den något mera erfarne skidåkaren som redan kan grunderna i skidåkning. Tillsammans med guide kommer ni att utforska området runt hotelletpå både preparerade leder samt köra i obanade spår. 

När: tisdag kl 13.00-14.30 (1-17 december 2014)

Pris: 350 kr per person. Utrustning ingår inte i priset men finns att hyra i Sportshopen. 

Deltagare: max 8 personer

 

  

Turåkning, på egen hand

Till Låktatjåkko Fjällstation

Nedre leden till Låktatjåkko Fjällstation är en markerad vinterled som utgår från Hotell Fjället. Leden är 9 km lång och stiger 900 m vilket gör att den är utmanade och man bör ta god tid på sig. Ta med varma kläder och matsäck. Ett annat alternativ är att följa skoterleden för att få bättre före.

Den övre leden till Låktatjåkko börjar med att man tar Kåppasliften upp till toppstationen. Därefter skråar man rakt höger ut där ledkryssen börjar. Denna led är någon kilometer kortare än den nedre leden och har framför allt mindre stigning. Skotrar förekommer inte i samma utsträckning på denna led som på den nedre. De båda ledena möts den sista biten upp mot fjällstationen.

Kratersjön

Följ den markerade vinterleden som utgår från Hotell Fjället upp mot fjället. Uppe på höjden möts du av en skylt som visar att ledkryssen till höger leder mot Kratersjön. Leden är relativt enkel och inte så kuperad och vid Kratersjön finns ett vindskydd vackert beläget vid sjön. På vägen hem väljer du att gå tillbaka samma väg eller så följer du kryssen mot Rallarkyrkogården på andra sidan järnvägen och åker längdspåret Rallarvägen tillbaka.

 

Våra egna favoriter

Kärkevagge/Trollsjön

För ca 9000 år sedan drog inlandsisen sig undan men i vissa dalgångar stannade den kvar och smälte, så kallad dödis. I dalen Kärkevagge finns lämningar från denna tid i form av stora och fascinerande stenblock. Längst in i dalgången där bergssidorna stupar brant finner vi den mytomspunna sjön Rissajaure även kallad Trollsjön. Ta sikte in mot mitten av dalen och kryssa mellan stenblocken som istiden lämnade efter sig.

Måndalen i vinterskepnad

En av de populäraste vandringarna sommartid kan nu även upplevas vintertid. Ta liften upp till toppen av Björklidens hemmafjäll där en milsvidd utsikt med orörda sluttningar kan beskådas. Vi skidar mot toppen 1313 där en fantastisk vy väntar. Belöningen är stor och vi njuter av färden ner till Måndalen och en värmande fikastund.

 

Hyr en egen guide

Gör din skidresa till något utöver det vanliga genom ett äventyr på turskidor tillsammans med en guide. Se orörda platser på fjället dit inte liftarna når. Guiden visar vägen till våra smultronställen och berättar om vår historia och omgivning. Turer ordnas på förfrågan.