Längd- & turåkning

längd_närbild

Längdåkning

Rallarvägen 6/10 km

Längdspåret startar vid skyltmarkeringen för Rallarvägen mitt emot järnvägsstationen i Björkliden och bär förbi flera historiska platser, mot Rallarkyrkogården. Det är ett roligt och varierat spår som är lagom kuperat. Spåret leder genom fjällskogen vilken ger skydd från vinden. Du åker tillbaka samma väg med en fantastisk utsikt över Torneträsk och Lapporten.

Hotell Fjället

Ländgspåren vid Hotell Fjället och Stugbyn Kåppas är 2 respektive 5 km långa. Nytt för vintersäsongen 2013 är att vi utökar spåren och erbjuder även ett 10 km spår. Spåren är kuperade och går i vindskyddat skogsområde. Spåren utgår antingen från Hotell Fjället bakom Sportshopen eller vid vägen mittemot infarten till stugbyparkeringen.

Längdspår; Björkliden - Låktatjåkko - Riksgränsen

Under perioden 11 april - 4 maj 2014 kommer vi att erbjuda 27 km preparerade längdspår hela vägen från Björkliden via Låktatjåkko Fjällstation (1228 m.ö.h), Kärkevagge, Katterjåkk och till Riksgränsen. Ett riktigt spektakulärt spår med otrolig utsikt.

Sommarlängdskidåkning på Låktatjåkko

Pga rekordvärmen som vi har haft under försommaren kommer vi inte att kunna erbjuda längdskidåkning under sommaren 2013.

 

 turåkning

Turåkning, guidade turer

Nybörjar lektion turskidor

Med hjälp av en skidlärare kommer du förbättra dina färdigheter på turskidor ni kommer att öva balans, broms och grundläggande teknik. Lektionen kommer att förbereda dig att ta en egen tur på våra leder i närområdet av hotellet. Eller för att följa med på den guidade turen ”Fjälltur på skidor”. Hyra av turskidor ingår inte.

När: måndag & fredag kl 13.00-14.00

Pris: 275 kr

Deltagare: max 8 personer

Boka _cb

 

Fjälltur på skidor

Ut på fjället kommer denna tur att gå, guiden kommer att välja väg efter vädret och snön. Ni kommer att passera genom ett landskap fullt av djurliv har ni tur kanske ni ser hare eller ren. Guiden kommer att lära er om de djurspår ni kommer att passera och naturen kommer att bjuda på många vackra bilder och upplevelser. Hyra för turskidor ingår inte.

När: onsdag & lördag kl 10.00-11.30

Pris: 350 kr per pers

Deltagare: max 8 personer

Boka _cb

 

Turskidor med eller utan övernattning på Låkta

Starta tisdagen med att åka upp till Låkta med bandvagn ni kommer att göra stopp längs vägen för att kunna stiga av och se på de mest spektakulära utsikterna längs vägen. Väl framme på fjällstationen kommer ni att mötas av en varm och välkomnande miljö som passar för alla åldrar. Övernatta på fjällstationen och lämna din packning till personalen på fjällstationen så kommer de se till att den följer med bandvagnen ner till Björkliden. Ni inväntar er skidgrupp (som kommer från Låktahållplats) för att tillsammans med någon av våra fjällguider åka de nio kilometrarna tillbaka till Björkliden. Ni kommer att vara tillbaka i Björkliden ca kl. 17.30.

När: tisdag kl 10.30 - onsdag kl 17.30 (vid övernattning) eller onsdag kl 10.30 - 17.30 (utan övernattning)
(11 mars - 29 april)

Pris: 295 kr per person

Deltagare: max 10 personer

Info: boende på Låktatjåkko Fjällstation bokas separat. Hyra av turskidor och transfer med bandvagn ingår inte.

Denna aktivitet bokas via telefon 0980-641 00 eller mail bokning@laplandresorts.se

 

Turåkning, på egen hand

Till Låktatjåkko Fjällstation

Nedre leden till Låktatjåkko Fjällstation är en markerad vinterled som utgår från Hotell Fjället. Leden är 9 km lång och stiger 900 m vilket gör att den är utmanade och man bör ta god tid på sig. Ta med varma kläder och matsäck. Ett annat alternativ är att följa skoterleden för att få bättre före.

Den övre leden till Låktatjåkko börjar med att man tar Kåppasliften upp till toppstationen. Därefter skråar man rakt höger ut där ledkryssen börjar. Denna led är någon kilometer kortare än den nedre leden och har framför allt mindre stigning. Skotrar förekommer inte i samma utsträckning på denna led som på den nedre. De båda ledena möts den sista biten upp mot fjällstationen.

Kratersjön

Följ den markerade vinterleden som utgår från Hotell Fjället upp mot fjället. Uppe på höjden möts du av en skylt som visar att ledkryssen till höger leder mot Kratersjön. Leden är relativt enkel och inte så kuperad och vid Kratersjön finns ett vindskydd vackert beläget vid sjön. På vägen hem väljer du att gå tillbaka samma väg eller så följer du kryssen mot Rallarkyrkogården på andra sidan järnvägen och åker längdspåret Rallarvägen tillbaka.

Våra egna favoriter

Kärkevagge/Trollsjön

För ca 9000 år sedan drog inlandsisen sig undan men i vissa dalgångar stannade den kvar och smälte, så kallad dödis. I dalen Kärkevagge finns lämningar från denna tid i form av stora och fascinerande stenblock. Längst in i dalgången där bergssidorna stupar brant finner vi den mytomspunna sjön Rissajaure även kallad Trollsjön. Ta sikte in mot mitten av dalen och kryssa mellan stenblocken som istiden lämnade efter sig.

Måndalen i vinterskepnad

En av de populäraste vandringarna sommartid kan nu även upplevas vintertid. Ta liften upp till toppen av Björklidens hemmafjäll där en milsvidd utsikt med orörda sluttningar kan beskådas. Vi skidar mot toppen 1313 där en fantastisk vy väntar. Belöningen är stor och vi njuter av färden ner till Måndalen och en värmande fikastund.

Hyr en egen guide

Gör din skidresa till något utöver det vanliga genom ett äventyr på turskidor tillsammans med en guide. Se orörda platser på fjället dit inte liftarna når. Guiden visar vägen till våra smultronställen och berättar om vår historia och omgivning. Turer ordnas på förfrågan.